nieuwsbrief

Deel dit bericht

Laatste nieuws

Augustus 2022: Benson, de jongen met acuut nierfalen, is voor zijn controle naar de specialist geweest: Alle onderzoeken waren goed!!! Hij hoeft pas over een jaar, i.p.v. een half jaar, terug te komen voor controle! Super!

Juni 2022: Ik ben terug uit Oeganda! Heb 3 weken lang een fantastische tijd gehad! Na 28 jaar weer terug! Iedereen gezien, geknuffeld en gesproken! Ook nog een safari gedaan maar voor verdere toeristische uitstapjes hadden we geen tijd 🙂
Mijn zoon was mee. Zo bijzonder dit samen te beleven! We zijn super goed verzorgd, in de watten gelegd, kregen overal heerlijk te eten. Een hele mooie tijd gehad. En wat een mooie streek, de Rwenzori bergen!
Google maar eens voor een mooie vakantie in Oeganda!
Vol inspiratie om nog meer kinderen te gaan helpen met een opleiding ben ik weer terug. Het is triest om te zien dat er kinderen niet naar de basisschool gaan maar het grootste probleem is de grote uitval op de middelbare school. School niet afmaken, geen examen, en geen beroepsopleiding. Daardoor in hetzelfde armoede cirkeltje blijven draaien als al generaties.
Maar ook het gebrek aan geldt voor medische zorg is een probleem.
Fijn om structureel te kunnen helpen en Joel daar te hebben die het zo goed doet!

Mei 2022: Er is een pagina bijgekomen op deze website. Scholing en medische kosten. Nu het met Jimmy en Agnes goed gaat willen Joel en ik heel graag kinderen helpen die niet naar school kunnen.
Het gaat soms om de bassischool maar meestal om de middelbare school en beroepsopleidingen.
Scholing en gezondheid is de enige manier om uit deze armoede cirkel te komen. Joel is daar een goed voorbeeld van. Hij zorgt voor zijn hele extended family en moet ook daarin keuzes maken want de salarissen liggen niet zo heel hoog en veel kinderen gaan niet naar school.

Kijk a.u.b. even op de pagina “Scholing en Gezondheid” .

Alfred en Edwin gaan naar de basisschool. Hier zijn sponsors voor.
Odan en Elizabeth gaan naar de middelbare school. Hier zijn ook sponsors voor.
Benson helpen wij met ziekenhuis controles en medicijnen (2x per jaar).
Benson gunnen wij een beroepsopleiding. Wie wil hem helpen?
Patterson zal binnenkort een beroepsopleiding nodig hebben.
Joel wil graag nog zijn Master Social Work halen.
Het huis van Jimmy en Agnes moet nog gepleisterd worden.

18 februari: Even iets anders. Scholing en Medische kosten.
Basisschool: 300 euro per jaar. Wie wil Edwin helpen?
Doktersbezoek incl transportkosten: 80 euro. Wie helpt Benson?
Kappersopleiding: Wie helpt Benson? .

Ach mensen, nog zoveel kinderen die niet naar school kunnen. Geen uitzicht hebben. Ik zou wel een stichting willen oprichten en een ANBI status aanvragen om meer kinderen te kunnen helpen. Kan allemaal en we hebben daar Joel als betrouwbare en actieve social worker! Ook erg belangrijk. Een stichting en ANBI kost echter veel tijd, veel meer organisatorisch werk, veel bekendheid en sponsoren zien te krijgen, het kost ook geld (500 euro). Voor mij nu nog wat te veel allemaal maar in de toekomst zou ik dit graag met hulp van anderen gaan doen. En natuurlijk een keer die kant op!

Voor nu: in het klein helpen wie we kunnen. Help je mee? Edwin naar de basisschool, Benson de dokter- en medicijnkosten en zijn kappersopleiding.
Ik zorg voor Alfred. En dan nog de bepleistering van het huis!Fijn te kunnen helpen!

Februari 2022: Wat een mooi filmpje kreeg ik van Joel. Ik werd er zo blij van! Ook van tweedehands golfplaten en eigen eucalyptus hout een geitenhok en overkapping voor het kookvuur gemaakt! De kippen en kuikens scharrelen rond. Echt een nieuwe mooie woonplek.
En ook belangrijk: de scholen zijn weer open en de kinderen gaan allemaal weer naar school! Er is twee (!) keer per jaar oogst van de maïs, dat levert wat schoolgeld op. Ik vermoed dat de twee geiten ook jongen zullen hebben. Geiten dienen in Uganda echt om te verkopen als je schoolgeld moet betalen.

Wat echt nog nodig is is om het huis te pleisteren. Ik zag op het filmpje nog wat gaten langs de deurposten. Ik denk dat dat goed nagelopen moet worden en dan gepleisterd. Het cement, Maram, kan niet jaren tegen de regen. Ik hoop dus dat ik we in september genoeg geld hebben om te pleisteren. Ik ben benieuwd wat de kosten zullen zijn maar dat kan niet heel veel zijn.

December 2021: Het dak zit op het huis! Met gebruik van eigen eucalyptusbomen van het oude land. De familie verhuisd! Na 1,5 jaar in de school gewoond te hebben. Nu kunnen ze echt aan hun thuis gaan werken.

2 oktober: De nieuwsbrief is eindelijk klaar. Vooral belangrijk ook voor diegenen die niet gemakkelijk op de website kunnen kijken. Je vind de nieuwsbrief op deze website onder Nieuws.
De muren van het huis zijn af. Voor het dak is momenteel geen geld.
Hopelijk kunnen wij nog wat bijdragen met z’n allen. Anders zal het van de tweede oogst moeten maar wordt het al snel april.
Zolang woont de hele familie in de school en slaapt Jimmy in de zelfgemaakte tent om de gewassen te bewaken.
De tweede maïs is al 20 cm hoog, zal in februari geoogst worden en pas later als de maïs schaarser wordt verkocht. Dan is de prijs beter.
Naast nieuws over Mukirania, Jimmy en Agnes, ook nieuws over Benson. Een neefje van 17 jaar met een acute maar waarschijnlijk tijdelijke nieraandoening. Zijn ouders zijn ook arme boeren die net aan overleven en geen geld hebben voor medische kosten. Vader was erg aangedaan dat hij zijn zoon niet kon helpen en zelfs bang dat zijn zoon zou overlijden doordat hij niet kon helpen. Ongeloofelijk wat moet dat naar voelen!

5 augustus: Een jaar geleden was de aankoop van Mukirania. Van de eerste oogst zijn stenen gekocht en met hulp van een professional worden de muren van het huis gemetseld. Zelf helpen zij hard mee met de bouw. Net als hun vorige huis zal het toekomstige huis uit vier kamers bestaan.
De maïs is gezaaid. Zaad van hun eigen eerste oogst. Op naar een tweede oogst, hoe mooi is dat!

29 mei: Toilet/douche gebouw is af! Mooi geel geschilderd. Ziet er goed uit! Een lange dankbrief van Joel ontvangen aan de ’toilet’ sponsoren voor dit belangrijke item wat hen voor ziektes zal behoeden. Grote oprechte dank!!!

7 mei: Alweer een jaar geleden dat Jimmy en Agnes hun land, dieren en huis kwijtraakten. Gelukkig gaat het goed met het opbouwen van een nieuwe woon en werkplek. Ik heb nog wekelijks contact met Joel.

18 februari: De eerste oogst! Eten!!! Prachtige maïs en zoete aardappel is er geoogst! Het grootste deel van de oogst gaat in de opslag. Jimmy en Agnes willen pas verkopen als er meer schaarste is omdat de prijs dan hoger is. Ervaren boeren, dat hoor ik al :).
Joel heeft de toilet/badkamer bouwer flink aangesproken en deze weet dat Joel binnenkort weer op de stoep staat. De laatste dingen worden nu afgewerkt.
De familie woont nog in de school. Er zal een tijdelijke woning moeten komen en dan kunnen ze langzaam aan de bouw van het definitieve huis beginnen, beetje bij beetje. De fundering ligt klaar. Er is nog niet veel geld om een goed huis te laten bouwen.
In Oeganda zijn een aantal schoolklassen weer begonnen, na bijna een jaar Corona lockdown. Ik heb op dit moment niet helemaal kijk op wie er nu zouden moeten gaan en of ze gaan. Als Joel daar is zal hij hier naar kijken en ook zorgen dat wie mag naar school gaat. Desnoods zal ik hiervandaan iets moeten ondersteunen daarin.

Joica: De verkoop van Tassen en Mondkapjes is goed gegaan. Af en toe verkoop ik nog wat voor haar. Kijk a.j.b. op de pagina van Joica. Bestellen is altijd mogelijk!

Benson: weer een nieuwe naam. Er is een kettingreactie op gang gekomen vrees ik. Benson (17 jaar) is een neefje van Joica, zoon van haar zus. Hij blijkt een nieraandoening te hebben.
Hij is in december in coma geraakt en van een gezonde jongen is hij ineens nierpatiënt. Op dit moment is hij bij Joel en Joica in Kampala. Hij heeft twee weken geleden veel onderzoek gehad in een goed ziekenhuis. Veel medicijnen gekregen. De oorzaak van het nierfalen is nog niet bekend.
Benson komt uit een arme boeren familie. Het is niet te bevatten allemaal. Alleen al de medicijnen kosten 650 euro. Zijn vader wil een stuk land verkopen, geen landbouwgrond gelukkig!, om zijn zoon te helpen. Vader weet niet dat ik het bedrag heb voorgeschoten zodat zijn zoon gisteren kon beginnen met de medicatie.
Het advies van de specialisten is om een biopt te nemen voor verder onderzoek. Vooral om dingen uit te sluiten. Dit kost veel geld. Het biopt moet dan in Amerika onderzocht worden. Ook maak ik mij zorgen om de maandelijkse medicijn kosten. Even afwachten hoe dit verder gaat.
Benson moet 1 maart starten met zijn eindexamen middelbare school Senior 4. Corona jaar, in december ziek en op dit moment in een medische kliniek voor zijn medicijnen. Veel gemist dus en of hij aan leren toe komt …
Een financiële bijdrage voor zijn medicijnen is natuurlijk altijd welkom. Gebruik dan hetzelfde rekeningnummer maar vermeld wel: t.b.v. ‘Benson’, of ‘medisch’ of ‘medicijnen’.

Joel: Met Joel gaat het goed. Werkt veel zoals altijd en regelt tussen het werken door het toiletgebouw bij zus Agnes, en ziekenhuis/apotheek voor neefje Benson. Zijn master studie Social Work zal op zijn vroegst aug 2022 worden. Zowel financieel als met Corona gaat dat nu niet.

10 januari 2021: Op de home-pagina heb ik een mooie foto geplaatst van Agnes en Jimmy die manden aan het vlechten zijn. Deze verkopen ze om te overleven, eten te kunnen kopen. Wat een goed idee van ze! Vaak doen de vrouwen dit werk maar Jimmy leert het ook! Als er interesse is vraag ik of ze wat manden opsturen naar Nederland. De tassen en mondkapjes van Joica verkopen hier ook goed.

De vrouw van Joel is naaister en verkoopt in Uganda nu vooral mondkapjes tegen een erg laag tarief. Door Corona valt het niet mee om kleding te verkopen; welke zij normaal gesproken op maat maakt. Door de vaste baan en inkomsten van Joel redden zij het wel. Wel fijn dat haar producten hier in Nederland goed bevallen. Daarom heb ik een pagina aangemaakt om werk van Joica hier te verkopen. Ik hoor het graag als je interesse hebt. Onderaan de pagina is een button waarmee je direct naar mij kan mailen. Tot snel! 😉

29 december: De bouw van het douchgebouw heeft stilgelegen door de bouwer; problemen thuis. Joel had gewild dat hij er was dan… Hopelijk is het klaar voordat Joel daar weer heen gaat.
Zie de actuele foto’s op de homepagina van deze website!
Ook foto’s van de tomatenplanten en de zonnebloemen (uitgebloeid?) van zaden die ik opgestuurd had.
Eind januari wordt de allereerste oogst verwacht: van de maïs. Wat een mooi moment zal dat zijn!
Jimmy en Agnes kunnen met dit vooruitzicht geld lenen om een tijdelijke woning op het terrein te kunnen bouwen. Met de verkoop van het maïs kunnen ze die lening dan terug betalen. Vanuit de tijdelijke woning kunnen ze aan hun definitieve huis werken.
Wat nog in Uganda aan sponsorgeld over was is gebruikt voor de professionele fundering van het huis. Die ligt alvast klaar! Er staat hier nog 182,- euro op de bank voor ze. Heel fijn dat er af en toe nog een kleine donatie binnen komt. Alle beetjes helpen tenslotte enorm! Bedankt!

1 december: Afgelopen week is er zeventig euro binnen gekomen voor Jimmy en Agnes familie. Hartelijk dank, heel erg fijn om het huis te kunnen bouwen!
Verder is de fundering klaar van toilet en huis. Het toilet/douchgebouw wordt door het bedrijf verder af gemaakt. Dankzij een extra donatie van 4 mensen. Het huis gaan Jimmy en Agnes grotendeels zelf doen.
De scholen gaan waarschijnlijk in januari weer open. Ik hoop dat er hulp komt vanuit Oeganda zodat de getroffen kinderen wel naar school kunnen!

15 november: Vandaag wordt oom Daniel begraven op het nieuwe land, Mukirania. Zoals Jimmy’s voorvaderen op het oude land liggen, zo heeft oom Daniel nu op het nieuwe land zijn laatste rustplek gevonden.
Na een kort ziekbed is oom Daniel op 13 november op 76 jarige leeftijd overleden. Een broer van Jimmy’s vader. Oom Daniel laat zijn kleinzoon van acht jaar oud ‘alleen’ achter. Mijn gedachten gaan dan ook vooral uit naar hem. Wat een gemis! Oom Daniel zorgde al jaren voor zijn kleinkind Alfred (vader is met de noorderzon vertrokken) en zij wonen al jaren bij Jimmy en Agnes. Daniel werkte graag op het land. Zie ook de foto bij ‘ de familie’, van juli dit jaar waar hij nog als dagloner wat kon werken en verdienen. In de opvanglocatie van de school blijven hangen was niks voor hem. Ook was hij nog heel actief betrokken bij het onderhandelen en zoeken naar nieuw land. Rust zacht Tibenda Daniel. Alfred is in goede handen bij Jimmy en Agnes en ik zal ervoor zorgen dat hij naar school kan blijven gaan.

13 november: Vandaag en gisteren is er hard gewerkt aan de bouw van toilet/douche en de fundering van het huis. Joel heeft ervoor gezorgd dat alle materialen er waren: zand, stenen, beton, cement (maram). Met een grote zandauto is Joel steeds meegegaan om erop toe te zien dat alles goed verliep. De bouwers zijn ook begonnen. Zo mooi om te zien hoe dat daar gaat!
Zie de foto’s op de home page. De oude foto’s heb ik in een collage gezet zodat ze wat minder plek innemen. Nieuwe fase: De Bouw.
Ook het hout wat Jimmy van de eigen bomen van het oude land heeft gehaald is vervoerd naar Mukirania en veilig in de buurt opgeslagen. Klaar voor gebruik.

7 november: Joel is bij Jimmy en Agnes om de toilet/badkamer en de fundering voor het huis te regelen. Dit zal door een professioneel bedrijf gedaan worden. Vandaag heb ik 675,- euro voor toilet/douchehok overgemaakt. Dit is een speciale (toe)gift van 4 mensen. Hartelijk dank, zo welkom en belangrijk!
Ook heb ik 325,- euro overgemaakt voor de bouw van het woonhuis. Dit van het grote bedrag dat eerder is gesponsord door velen! Nogmaals dank!
Er zijn natuurlijk nieuwe foto’s nu Joel daar is. Wat groeit de maïs hard! Al hoger dan Jimmy lang is! Zie foto’s op de homepage.
En het gat voor de beerput van het toilet is klaar, door hen zelf gegraven. Mooi om te zien hoe er gewerkt wordt.

Jimmy heeft ook het hout wat nodig is voor het huis klaar liggen. Van de eigen eucalyptus bomen van het ‘oude land’, begreep ik. Hoe mooi is dat!

22 oktober: De tweede nieuwsbrief is verstuurd en staat ook op deze website bij ‘Nieuws’. Het land is geploegd en maïs en zoete aardappel geplant. Ook is er begonnen het muurtje af te breken om de stenen te hergebruiken voor het woonhuis.
Helaas is WorldVision gestopt met de maandelijkse bijdrage voor alle 22 gezinnen. Dat maakt het leven een stuk zwaarder.
Bovendien hebben dus 21 gezinnen geen uitzicht op een klein stukje land met een kamer om te wonen. Zo triest.

23 september: Het land is geploegd! De zoete aardappel moet snel de grond in voor het regenseizoen. Daarna kan er aan de stenen voor het huis begonnen worden. Ook moet er snel een toilet komen. Dat moeten zij laten doen.
En… er is nog 160,- euro binnen gekomen voor Jimmy en Agnes! Wat fijn, ze kunnen het heel goed gebruiken voor de woning en gereedschap. Bedankt!

28 augustus: Van Joel het financiële overzicht ontvangen. Van Uganda Shilling naar Euro’s: grove schatting is delen door 4000.
Inkomen Ugx 24,542,411= is Euro 6100=
Uitgaven Ugx 24,042,411= is Euro 5980=
Te besteden Ugx 500,000= is Euro 120=
In Nederland nog op de rekening Euro 266=

Totaal nog te besteden: 386= euro. Voor bouwen van het huis en landbouw.

Uitgaven gespecificeerd
Land 2,5 acre Ugx 23,000,000=
Lawyer/Notaris Ugx 700,000=
Inschrijving gemeente Ugx 50,000=
Transport Joel Ugx 200,000=
2 schoffels Ugx 40,000=
Getuigen Ugx 30,000=
Transactiekosten bank Ugx 22,411=

Zij zijn dus binnen het budget van 6000,- euro gebleven. Dit was mogeljk dankzij het familielid die haar land tegen normale prijzen wilde verkopen aan Jimmy en Agnes en niet de woekerprijzen die sinds de overstroming ineens de ronde doen.

Over het huis maak ik mij nog wel zorgen want daar is vanuit de overheid of NGO nog geen hulp voor aangeboden. Zij gaan nu zelf bouwen maar dat kost erg veel tijd! Ik hoop toch op hulp vanuit WorldVision. Zij hadden de intentie om voor de 22 gezinnen die niet terug kunnen naar hun land, extra ondersteuning te regelen naast het maandelijkse bedrag om te kunnen eten.

24 augustus: De inschrijving van het land is nu ook bij The Landoffice officieel. Dus bij de overheid!
Zij hebben 2 schoppen gekocht van ons sponsorgeld. Het plant seizoen begint dus daarmee ook het omspitten van de grond.
Jimmy wil graag het extra geld wat wij nog over hebben bewaren voor het huis. Een 4 kamer woning bestaande uit: 10.000 stenen, 30 ironsheets (golfplaten denk ik) en 70 daklatten (roofing timbers).
Hij heeft 3 jaar over hun vorige 4 kamer woning gedaan, ik denk toch dat ze nu hulp nodig hebben. Maar hoe… dat kost ook geld natuurlijk.

23 augustus: Het nieuwe land heeft een naam gekregen: Mukirania.
Mukirania is een Lukonzo naam die gegeven wordt aan een nieuw geborene of zelfs een volwassene nadat er veel ellende geweest is. Deze persoon of baby heelt de psychologische, fysieke en spirituele wonden.
Jimmy, Agnes and Joel bedankt iedereen die geholpen heeft, op wat voor manier dan ook vanuit het diepst van hun hart. Hun dankbaarheid is heel groot en zij zullen alle sponsors nooit vergeten.

16 augustus:
Inmiddels staan de foto’s van de overdracht van het land al enige tijd op de homepagina en ook op facebook heb ik deze gedeeld. In bijzijn van de lawyer, getuigen en buren van het stuk land is het contract getekend, 5 augustus 2020! Een kleurrijk en feestelijk moment!
Komende week moet de inschrijving bij de ‘land-office’ officieel zijn. Het duurt al erg lang maar dit is wat zij vrijdag gezegd hebben.
Ik heb de bankbewijzen en het contract van Joel via Whatsapp ontvangen. Ziet er goed uit! Kopieën van het contract zijn ook per post onderweg. Zodra ik deze heb ontvangen voeg ik deze toe aan deze site.
Het land zelf kostte 23 miljoen Ush, ongeveer 5.650,- euro.
Bijkomende kosten van lawyer en officiele gemeente inschrijving heb ik nog niet ontvangen maar dat komt eraan. Joel is erg veel onderweg en veel aan het regelen.
Het is een stuk land van ongeveer 82x170m, daar noemen ze dit 2,5 acre.
De pinda’s zijn vorige maand geoogst, verder staat er nog mais en soyabonen. Het is niet goed onderhouden maar het betekend wel dat Jimmy en Agnes niet bij nul hoeven te beginnen! Er staat een muur van 2×2 en de bakstenen daarvan zijn bruikbaar, de muur zelf moet wel gesloopt worden. Jimmy wil snel beginnen met stenen maken. Deze zelf maken bespaard veel geld.
Ook proberen ze te sparen van het geld dat zij van WorldVision voor eten krijgen zodat ze een schop en schoffel kunnen kopen en op het land kunnen beginnen. Het regenseizoen begint oktober.
Drinkwater is bij de buurman op 10 m afstand. Hiervoor zullen ze wel moeten betalen.
Ik heb Joel gevraagd het overige geld alvast over te maken maar hij gaf aan te wachten. Ze gaan een plan maken en kijken waar ons geld het beste voor gebruikt kan worden. Wat zijn hulporganisaties nog van plan? Bijvoorbeeld betreffende een dak boven het hoofd? Ze zullen niet eeuwig in de school kunnen wonen en dan moet er een oplossing zijn vanuit de overheid of NGO’s.
En Joel is nu druk met iemand vinden die een ‘compost-toilet’ kan bouwen. We hebben iemand uit Nederland die deze wil financieren! De blair-toilet is wel bekend en daarvoor moeten onderdelen uit Kampala komen, maar de dry-composting-toilet is nog onbekend blijkt (tot nu toe). Ben benieuwd.

3 aug:
Morgen de officële overdracht van het land!
En ik kreeg een super mooi aanbod: iemand die graag een toilet wil sponseren! Geweldig! De voorkeur gaat uit naar een ‘dry-toilet met scheiding vloeibaar en vast’. Het vaste deel kan dan namelijk na compostering (gaat vanzelf) op het land gebruikt worden als mest. Wat een mooi aanbod. Wat ben ik dankbaar!

31 juli:
Het was gisteren geen rustdag. Joel kreeg bericht dat een familielid gehoord had van de zoektocht naar land en de stijgende prijzen ervan. Deze vrouw heeft land in de buurt maar woont zelf verder weg. Jimmy en Agnes hielpen haar ook af en toe. Deze vrouw gaf aan het land aan Jimmy en Agnes te willen verkopen! (meteen na de overstroming bood ze al voor tijdelijk gebruik een stukje aan hen aan) Joel is er meteen heen gegaan.
En vandaag met de lawyer, voltallige gezin van Jimmy en Agnes (incl kinderen, vader en oom) en gezin van de vrouw.
Conclusie: een groot stuk land voor minder geld dan alles wat ze tot nu toe gezien hadden, waar de pinda’s zojuist geoogst zijn en waar nu nog mais en soyabonen op staan. Heel goed land voor heel goede prijs en groot genoeg! Veilige plek en vruchtbare grond.
De ‘extended family’ zal op de hoogte gebracht worden, de lawyer kan het koopcontract opstellen en de ID’s zijn bijna klaar. Yes!

30 juli:
Joel denkt dat het goed gaat komen. Nog 2 hobbels. De identiteitskaarten zijn nog niet klaar, door de vele aanvragen door de overstromingen (er zijn 2 rivieren in een groot gebied overstroomt) is er vertraging. En de eigenaar van het land had zijn koopcontract niet bij de hand en heeft 48 u de tijd gekregen om deze op te zoeken. Vandaag eindelijk een rustdag voor Joel, hij kan even niks doen.

En nog goed nieuws: WorldVision heeft 500 gezinnen, waaronder Jimmy en Agnes, een jaar lang 45 euro per maand beloofd voor eten. (als de omstandigheden gelijk blijven) En de eerste betaling is binnen! Ze kunnen eten zegt Joel maar het is heel erg krap, echt overleven. Tja, het zal echt geen gemakkelijk jaar worden maar dit scheelt wel veel stress en over een half jaar hebben ze vast al wel wat extra te eten van hun nieuwe land.
De Seventh day Adventist Bishop of Kasese heeft 22 gezinnen een geit en kleding gegeven. Daar komen de mooie jurken van Agnes vandaan. Top!
Save the Children heeft geinvesteerd in medische voorzieningen. Dit was voor Jimmy en Agnes niet van toepassing. Maar voor heel veel mensen natuurlijk super fijn!

Wie gaat hen helpen met een huis en waarop kunnen ze gaan koken, zijn vragen die door mijn hoofd spoken. Ik wacht het af. Het land is het belangrijkste. Stap voor stap.

29 juli:
Vandaag een belangrijke spannende dag. Samen met de ‘lawyer’ (notaris of advocaat?) is Joel met Jimmy en Agnes naar 2 stukken land. De lawyer van hen gaat alles opmeten en het contract van de huidige eigenaar bekijken. Ze moeten zeker weten dat alles legaal is en er niet na jaren ineens mensen het land komen opeisen. Als alles goed is wordt het koopcontract opgesteld. Het gaat dan om 2 stukken land die op 5 minuten lopen van elkaar liggen. 1 goed om te wonen en groenten te verbouwen, de ander is meer een plantage, bomen. Ze zijn erg enthousiast. Duimen maar!!!

26 juli:
Kijk ook naar de fotoslide bij: ‘Over de familie’ en op de homepage.
Jimmy en Agnes hebben zelf actief gezocht naar land en gevonden. Helaas wil de verkoper niet met de prijs zakken. We kunnen het betalen maar zij vinden het bedrag te hoog. Via een vriend van Joel zijn er waarschijnlijk meer opties. Daar gaan ze komende week naar kijken en dan zal de knoop doorgehakt gaan worden. Fijn dat ze zo zorgvuldig te werk gaan.
Joel heeft een betrouwbare notaris gevonden voor het koopcontract en prijsafspraken gemaakt.
Ook heb ik het grootste deel van het geld al naar Oeganda gestuurd en heeft hij dat op een speciale rekening gezet. Slim! Zoals altijd stuurde hij meteen een foto van de bankbewijzen naar mij door.
Joel moest een klein stukje over straat, van de ene bank naar de andere bank, met 20 miljoen Ush (5000 euro). Daar was hij niet blij mee maar het kon niet anders. Ik zie het al helemaal voor me, een tas vol!
Joel gaat nu weer naar het platteland dus het zal weer even duren voordat er nieuws is. De internet verbinding is daar slecht. Geduld, wordt vervolgd!

19 juli:
Joel is na een lange busreis van 9 uur aangekomen in de regio Kasese. Hij heeft na maanden zijn zoon weer gezien bij zijn schoonouders en was samen met Agnes en vader Kule John. Samen met Jimmy de drie belangrijkste personen i.v.m. het aan te kopen land. Iedereen erg blij elkaar te zien en ze hadden heel wat te bespreken en bij te praten.
Joel heeft de komende weken geen wifi en is niet overal goed bereikbaar. Ons contact zal zich tot het hoog nodige beperken.
Zij weten wat te doen en wij hebben hier even geduld nodig voor we weer iets horen. Ik wacht het in volste vertrouwen af.

14 juli:
Yes, we hebben het gehaald!
Maar liefst 6261 euro opgehaald voor het nieuwe land!!
Met de verjaardagscadeau opbrengst zijn we ineens ver over de 6000 euro heen! Geweldig!! Heel heel erg bedankt iedereen!!!
Zo zie je maar dat je met veel mensen veel kan bereiken. Zo blij!!!

Joel vertrekt eind deze week richting Kasese en Karusandara en zal niet weggaan voordat het land in officieel bezit is van Jimmy en Agnes. Hij zal met hen en een vriend gaan kijken wat er al op het oog is, bespreken, onderhandelen, een plan van aanpak maken. Eventueel contact met hulporganisaties over wat zij kunnen doen en wat wij dan eventueel nog extra kunnen doen nu we wat extra geld hebben. Meehelpen met het huis? Of juist werk/tuingereedschap aanschaffen? Boompjes kopen? Geiten of kippen? Ik ga afwachten, hierin vertrouw ik Joel volledig, hier is hij goed in en weet samen met Jimmy en Agnes beter wat nodig en verstandig is dan ik.
Eerst de aankoop van het land! Ik ben zo benieuwd!

Ik hoop dat jullie de verdere ontwikkelingen blijven volgen. Laat me weten als je de nieuwsbrief per mail wilt ontvangen! Onderaan op de homepage makkelijk in te vullen, per app of mail, alles is goed.
Nogmaals heel veel dank!

9 juli:
De nieuwe ID’s zijn aangevraagd, dat duurt twee weken. Komt mooi uit. Bij ‘media’ vind je een mooi artikel van Save the Children (van 26 mei) waarin ook Jimmy aan het woord is.
En we zijn de 5000 euro gepasseerd! Ongeloofelijk wat is dit geweldig! De laatste loodjes. Zouden jullie dit project nog willen delen? Hartelijk dank!

8 juli:
In het opvangkamp in de school zijn de mensen ontzettend blij dat er eindelijk iets gebeurt. Save the Children heeft kleding en eten uitgedeeld. Vandaag komt World Vision naar de streek om de schade op te nemen en te kijken hoe het verder moet. De ‘binnenlandse vluchtelingen’ maken zich zorgen waar ze heen moeten als de scholen weer open mogen (i.v.m. Corona nog gesloten). Jimmy en Agnes hebben uitzicht door al jullie hulp, de andere gezinnen hebben dat helaas niet.

6 juli:
Er is wat land gezien wat geschikt kan zijn. Als Joel volgende week daar is zullen ze verder besluiten en plannen. Oom Daniel is blij wat te kunnen werken bij een boer, wat eten te verdienen en iets om handen te hebben. De organisatie Save The Children, is vandaag in het opvangkamp op de school om te kijken wat zij kunnen doen. Eten en kleding zijn hard nodig.

29 juni:
Wat een overweldigende en hartverwarmende reacties krijg ik binnen en ook de bedragen die binnenstromen maken mij stil! Wat gaat dat hard, dit gaat lukken! Er wordt ook goed gedeeld, ik zie ook namen die ik niet ken, geweldig! Ontroerend hoe iedereen nu al meeleeft! Heel veel dank!

Jimmy is vorige week teruggegaan naar zijn land om van overgebleven eucalyptus bomen hout te halen, om te verkopen om eten te kunnen kopen. Hij zag het water heel snel stijgen en is toen terug overgestoken. In het midden was het echter al diep, hij viel 3x in het water. Waarschijnlijk is op deze dag ook dat andere gezin met 2 kinderen omgekomen. Wat een geluk heeft Jimmy gehad! Ik neem aan zonder hout maar wel veilig terug en een wijze les rijker!

28 juni:
Joel zal half juli naar Agnes en Jimmy gaan. Zij zoeken nu geschikt land.

27 juni:
Op 24 juni is een gezin met 2 kinderen omgekomen bij Bugoye, bij het oversteken van de Mubuku rivier. De rivier is in korte tijd weer gevaarlijker. Geen regen maar de sneeuw die smelt in de bergen. Het zijn bekenden van de familie.

WIL JE DE FAMILIE VAN JIMMY & AGNES OOK HELPEN?

Maak je dan ook iets over naar Bankrekeningnummer:
NL95 ASNB 0856 4750 17 
t.n.v. K. Zaalberg, o.v.v. Jimmy & Agnes 

-> Alles wat voor ze binnenkomt wordt 100% besteed aan hun opbouw.

Deel dit bericht: