Wie zijn wij

Over Joel en Katelijne

Joel is degene die ik persoonlijk ken en verantwoordelijk is voor alles wat er rondom dit project in Oeganda gebeurt. Joel is de sleutelfiguur tussen mij en Agnes & Jimmy. Alle communicatie loopt ook via hem. Vandaar dat ik hem hier ook aan u voorstel.

Inmiddels is Joel ook de sleutelfiguur voor de communicatie over de producten van Joica Fashion en ook over de hulp aan hun neefje Benson (18 jaar) die een acute nieraandoening heeft. 

Joel is de broer van Agnes en Joel was in 1994 mijn gids in de Rwenzori bergen van Oeganda.
Ik had het toen niet door maar hij was toen nog maar 15 jaar oud! Hij had toen al jaren regelmatig als ‘porter’ gewerkt om zijn middelbare school te kunnen betalen.

Joel is in 1980 geboren. Opgegroeid in het dorpje Maliba, aan de voet van het Rwenzori gebergte. De vader van Joel is een broer van de vader van Agnes. Officieel zijn zij dus neef en nicht. Omdat zij samen zijn opgegroeid en een hechte band hebben voelt Agnes voor Joel als een echte zus en noemt hij haar ook zo.
Hij is de oudste van zeven kinderen. Niet alle kinderen konden de middelbare school doorlopen. Ze hadden niet veel geld en waren eenvoudige zelfvoorzienende boeren. Joels vader werd ziek en overleed toen Joel 12 jaar was. Zijn moeder overleed in 2002.
Al jong zorgde Joel voor zijn zieke moeder en broertjes en zusjes en probeerde de kost te verdienen en ook zijn school te volgen.

Later vond hij ook werk in de cementfabriek. Erg stoffig maar je moet toch wat.
Hij hielp bij het rode kruis. Zonder studie kon Joel niet uit deze situatie komen. Geld om te studeren was er niet. 

In 1994, nadat ik Joel foto’s had toegestuurd van mijn dagen in de bergen, vroeg Joel om een kleine schriftelijke cursus management. Daarna een cursus Engels. Vijftig gulden destijds.
Hij stuurde mij de bonnetjes en certificaten.
En toen volgde een goed uitgewerkt plan om de levensstandaard van zijn dorp te verbeteren. Tot in detail uitgewerkt! Of ik een hulporganisatie kon vinden om te sponseren? Dat lukte helaas niet. Maar dit maakte wel indruk op mij en gaf mij vertrouwen over zijn intenties en mogelijkheden. Hij moet een jaar of 20 zijn geweest toen. Ongelofelijk. Toen al dacht hij groter, veel verder reikend dan hemzelf. Hij dacht aan de gemeenschap.

Uiteindelijk volgde Joel via mij een opleiding tot kleuterleraar. Later deed hij, niet via mij, een politieopleiding. Daar kon hij werken en helpen met geweldloos opvoeden in moeilijke gebieden. Gebieden waar kinderen niet anders dan geweld om zich heen zagen.

Joel is initiatiefnemer en medeoprichter van 2 organisaties: KITSA en AFRICA.
Organisaties om ambachtelijke opleidingen te kunnen volgen, kleermaker/naaister, meubelmaker.
Een opleiding volgen en een inkomen genereren zijn de enige mogelijkheden om uit de armoede te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld 10 naaimachines uit Nederland gekomen en werden er naailessen gegeven.  Aan sponsorgeld komen was echter een groot probleem. Dit kostte veel tijd en energie en er moest ook ‘brood op de plank’ komen. Momenteel zijn beide organisaties daardoor slapende…  Ideeën zijn er wel.

Ook zet Joel zich in om mensen bewust te maken om politiek bewust te zijn en te gaan stemmen. Niet vanuit een specifieke partij of geloof.

Joel is getrouwd en heeft drie kinderen op de basisschool en nog een baby.  Hij werkt bij de politie. Het vervelende is dat hij een goede baan vond 360 km van huis. Jaren zag hij zijn vrouw, Joica en kinderen alleen in de vakantie. Zijn vrouw had samen met andere vrouwen een naaiatelier. 
Begin 2020 hebben zij definitief besloten met het hele gezin in Kampala te gaan wonen en inmiddels zijn alle kinderen ook bij hen. Joica probeert haar eigen naaiatelier op te zetten vanuit huis. Dat valt niet mee in dit corona jaar. 

Joel heeft in januari dit jaar 2020, naast zijn fulltimebaan, zijn bachelor studie maatschappelijk werk afgerond. Een drie jarige studie aan de universiteit. Veel dank aan mijn ouders en hun vrienden daarvoor! Hij heeft binnen zijn werk een mooie stage kunnen lopen. Zijn hart ligt bij het gezins-maatschappelijk werk. 

Het komt er nu op neer dat hij zijn salaris bij de politie verdient en in zijn vrije tijd vele mensen, jong en oud, vrijwillig bij staat. Via UFaSu maar ook buren, vrienden en familie die hem vragen te bemiddelen.

Het Social Work past helemaal bij hem en kan hij goed.

 

Over Katelijne

Deze pagina over mij, is bedoeld voor wie dit leest en mij niet kent. Wie is Katelijne en waarom doet zij dit? Waarom juist dit gezin? Graag stel ik mij aan u voor en neem u mee in de 29 jaar dat ik Joel ken. Joel is de broer van Agnes. 

Wie ben ik?
Ik ben Katelijne Zaalberg. Ik ben zelfstandig fysiotherapeut en craniotherapeut bij Fysiotherapie Balans en Craniosacraal Praktijk Zaalberg.

Ik ben moeder van drie fantastische kinderen. Allen inmiddels jong-volwassen.

Daarnaast zet ik mij als vrijwilliger in voor Topsport voor Life. Een mooie stichting die mensen helpt hun leven met een levensbedreigende ziekte, vaak ALS of Kanker, wat lichter te maken. Praktische hulp, coaching, dagjes uit, een wens vervullen of een vakantie die anders niet mogelijk is behoren tot het werk van Topsport for Life. 

Ik groeide op met mijn ouders bij Leiden. Een broer boven mij, een zus onder mij. Ik ging naar de Vrije School in Leiden en Haarlem. Volgde mijn propedeuse maatschappelijk werk in Den Haag. 
Daarna ben ik gaan werken en reizen. Naar Israël, India en Nepal. 

Toen wist ik eindelijk dat ik fysiotherapie wilde gaan studeren en in een ontwikkelingsland stage zou willen lopen.  
Zo kwam het dat ik in 1993 in Zimbabwe 4 maanden als fysiotherapeut werkte en daarna ging reizen door Zuidelijk Afrika. De bergen van Oeganda was mijn laatste doel van die reis. In 1996 Heb ik nog 2 maanden in Ethiopië een project gedaan als fysiotherapeut in een lepra ziekenhuis.

Zo weet ik en besef ik mij regelmatig, dat veel mensen er in moeilijke omstandigheden het beste van maken. Dat gaat vaak heel goed maar van gelijke kansen is geen sprake.  Naar school gaan, studeren, persoonlijke groei, toekomstmogelijkheden hebben, zou voor iedereen mogelijk moeten zijn maar dat is helaas niet zo.  
Dat raakt mij. 
En zo kon ik niet anders dan Joel, die ik in Oeganda had leren kennen, helpen met een studie. Het begon allemaal 29 jaar geleden en groeide uit tot een vriendschap.
Het mooie van Joel is dat hij heel erg veel jonge mensen in Oeganda helpt!
Hij stuurde mij bonnen en certificaten. Hij heeft organisaties opgezet voor scholing van jongeren (zonder mijn hulp). Dit maakt allemaal dat ik hem volledig vertrouw en hem ook nu dit project in handen durf te geven. Ik weet zeker dat het goed gaat. En dit kan ik nu 3 jaar later inmiddels beamen. We hebben zoveel voor elkaar gekregen afgelopen 3 jaar; ik hier, hij daar! Het was dan ook fantastisch hem na 28 jaar weer te ontmoeten in Oeganda (mei 2022) en te zien hoe hij alles regelt en doet. Echt geweldig! Jimmy en Agnes redden zich weer. Wij zetten ons nu in voor scholing en gezondheid van de kinderen uit het Rwenzori gebergte. 

Hoe het contact gegroeid is.

Joel was in 1994 mijn gids in de Rwenzori bergen van Oeganda. 

Ik stuurde hem foto’s. Hij vroeg een cursus management en engels á 50 gulden. Ik vertrouwde het niet, zocht alles uit en het ging goed. 

En toen kwam er een dik document dat erg veel indruk op mij maakte. Het was een zeer goed in elkaar gezet plan om zijn bergdorp te verbeteren. Tot in de puntjes uitgedacht en doorgerekend; landbouw, veeteelt, vrouwen en kinderen. Het lukte mij niet dit bij hulporganisaties aan de man te brengen. Het gaf mij wel vertrouwen in de goede bedoelingen en de capaciteiten van Joel, initiatieven die verder reiken dan hemzelf. 
Dit was het moment dat ik besloot Joel mijn volledige steun te geven.

Als ik Joel help, help ik via hem zo veel meer mensen in Oeganda! 

En zo, van blauwe luchtpost velletjes in slecht Engels, via uitvallende computers in internetcafés, het ontvangen van bonnetjes en certificaten, hebben we nu wekelijks contact via de smartphone.

Joel was heel goed in staat zijn zus en zwager te begeleiden, verantwoordelijkheid te dragen en dit proces van land kopen te begeleiden. En inmiddels heeft hij ook goed contact met de headmasters en ouders van de kinderen die wij nu helpen met school. 
Hij is financieel administratief goed, kan organiseren en plannen, de juiste mensen bij elkaar brengen. 

Ik hoop ik dat ik u niet alleen heb kunnen overtuigen van mijn en Joels goede bedoelingen maar ook van onze oprechtheid , eerlijkheid en wijsheid. 

Katelijne Zaalberg

Heeft u vragen? 

Mailt u mij