Portret Jimmy en Agnes

Deel dit bericht

Nieuwsbrief 1

Lieve mensen,
Voor je ligt de eerste nieuwsbrief van het project Jimmy en Agnes, nieuw land.

En ik heb prachtig nieuws: We hebben, op 14 juli, met z’n
allen 6261,- euro opgehaald voor nieuw land voor het gezin
van Jimmy en Agnes in Oeganda! In 2 weken en 2 dagen tijd!
Ik ben helemaal perplex dat dit zo ontzettend goed en snel is
gegaan. Zo blij!
En Jimmy, Agnes, Joel, vader en oom in Oeganda zijn natuurlijk nog veel blijer! Het is bijna niet te bevatten, er is weer uitzicht op een goede toekomst.

Wat is er allemaal gebeurd afgelopen maand?

Niet iedereen heeft de website gezien. Eerst nog even in het kort wat er gebeurde: Toen ik via de WhatsApp van Joel hoorde dat zijn zus en haar gezin, en zijn eigen zoon, omringd waren door water raakte mij dat enorm. Toen ik hoorde dat zij nooit meer terug zouden kunnen naar hun land voelde ik meteen: Ik weet niet HOE maar er MOET geld komen om nieuw land te kopen!

Wanda van wwXL uit Purmerend bood aan een website te bouwen, voor dit goede doel geheel gratis, en ik schreef de inhoud en stuurde mails rond. Facebook volgde.
In 2 weken tijd kwamen er vele hartverwarmende reacties binnen, zoveel enthousiasme en zoveel mensen die heel graag wilden helpen! Juist ook omdat mensen weten dat letterlijk elke euro daar terecht komt en goed besteed wordt. Dat hoorde ik meerdere keren terug. Van 2 tot 1000 euro en alles ertussenin kwam binnen. Mensen die weinig kunnen missen en toch een paar euro gaven, mensen die wat meer hebben en wilden geven, mensen die hun jaarlijkse bonus hieraan hebben gegeven, een verjaardag inzameling. Iedereen dacht mee, en hielp mee, deelde berichten. Ook van onbekende mensen ontving ik geld. Zo mooi! We hebben het met zijn allen voor elkaar gekregen! Dank, dank, dank allemaal! Ik weet nu hoe dankbaarheid voelt, echt super!

De stand van zaken in Oeganda.

Door het Corona-virus zijn scholen en kerken momenteel leeg. Daar worden de mensen van de overstroming nu opgevangen. In de streek van Jimmy en Agnes, Karusandara, gaat het om 100 gezinnen. Jimmy en Agnes met hun 5 kinderen, een oom van Jimmy met zijn kleinkind die altijd bij hen wonen, en de zoon van Joel, hebben onderdak gevonden in een school. In de lokalen en in kleine gewone kampeertentjes.

Er was te weinig eten, geen kleding. Agnes is familie langsgegaan en had voor 1 maand aan maismeel om te kunnen eten en zij mag een klein stukje grond gebruiken om voor 1 seizoen aardappels te verbouwen. Joel heeft wat geld gestuurd zodat ze jerrycans voor drinkwater en waswater konden aanschaffen. Veel mensen gingen terug naar hun oude land in de hoop nog een paar bananen te vinden. Zij namen daarbij te veel risico met het oversteken van de

rivier. Een gezin is omgekomen toen het water in de rivier heel snel steeg. Ook Jimmy is naar zijn land teruggegaan om eucalyptushout te halen om te verkopen voor eten. Hij zag het water heel snel stijgen, stak snel terug de rivier over, viel daarbij 3x in het water. Ik heb toen zelf geld overgemaakt voor eten en meteen ook voor nieuwe identiteitsbewijzen.

Begin juli kwam Save the Children langs en bracht eten en kleding. En diezelfde week kwam ook WorldVision langs. Zij inventariseerden de omgeving: 22 gezinnen kunnen niet terug naar hun land, waaronder Jimmy en Agnes. WorldVision heeft de intentie om voor die gezinnen aan land te komen, dat wordt dan verdeeld. Joel zegt dat dit in Uganda vaker gebeurd is en dan leef je in een soort van kamp met een heel klein stukje land. Agnes en Jimmy zijn ontzettend blij dat zij daar niet heen hoeven en echt een toekomst kunnen gaan opbouwen straks. Zij hebben actief gezocht en een stuk land te koop gezien wat goed lijkt.

Joel in Kasese: onderhandelingen

Vrijdag 19 juli is Joel naar regio Kasese gereisd, 360 km, 9 uur in de bus. Iedereen heel blij elkaar te zien natuurlijk en Joel heeft sindsdien nog geen dag stil gezeten.
Dat is ook de reden dat ik nog niet eerder de nieuwsbrief schreef. Het leek erop dat het stuk land wat Jimmy en Agnes hadden gezien zou gaan lukken. Maar nu blijkt de verkoper niet te willen zakken met de prijs. Elektra en waterleiding zijn in de buurt en in de toekomst redelijk makkelijk aan te leggen. Dat drijft de prijs op. Ook is het een veilig stuk grond in dezelfde regio. Theoretisch kunnen we het betalen maar ze vinden allemaal de prijs te hoog.

Via een vriend van Joel wordt er vandaag contact opgenomen met andere verkopers.
Joel zal komende dagen op het platteland blijven. Vergelijken en onderhandelen en knopen doorhakken. De internetverbinding is daar erg slecht dus afwachten tot hij weer terug in de stad, Kasese, is.
Joel wil het koopcontract via de notaris doen en heeft een betrouwbare notaris gevonden en prijsafspraken gemaakt. Nu het land nog. Er is genoeg geschikt land te koop dus dat komt wel goed. Ik ben blij dat ze zo zorgvuldig te werk gaan. Dit is ook een unieke kans natuurlijk.

En ik ben heel erg blij dat we meer dan 6000 euro hebben. Want mijn hemel wat is er veel nodig. Wat hebben ze nog een lange weg te gaan voor ze op hun oude niveau zelfvoorzienend zijn. Weer kleding en een bed hebben.
Ik hoop dat Save the Children en WorldVision nog veel kunnen doen! Voor schoolgeld en uniformen zorgen, eten komende maanden. Een huis. Aanschaf van landbouwgereedschap of zaden e.d.

Op dit moment hebben wij 311 euro extra te besteden. Af en toe komt er nog wat bij. Heel fijn!
Alsjeblieft: zegt het voort!

Zoals jullie begrijpen zal de tweede nieuwsbrief niet heel lang op zich laten wachten. De nieuwsbrief volgt als het land officieel in het bezit van Jimmy en Agnes is.

Tot snel!
Hartelijke groet, Katelijne

Op de website houd ik de ontwikkelingen bij in: ‘Nieuws: Korte berichten, laatste nieuws’ en ik voeg regelmatig nieuwe fotos toe. Bekijk de fotoslides op de homepage en bij ‘Over de Familie’.
Via de nieuwsbrief stuur ik af en toe een overzicht.

Heb je vragen of wil je de nieuwsbrief rechtstreeks zelf ontvangen? Laat het mij dan even weten. Dat kan per mail, app of via de website: helemaal onderaan de homepage zit een makkelijke knop daarvoor.
www.overstroming-afrika.nl Mail: k.zaalberg@gmail.com WhatsApp: 06 20697231 Bank: NL95 ASNB 0856 4750 17 t.n.v. K. Zaalberg

WIL JE DE FAMILIE VAN JIMMY & AGNES OOK HELPEN?

Maak je dan ook iets over naar Bankrekeningnummer:
NL95 ASNB 0856 4750 17 
t.n.v. K. Zaalberg, o.v.v. Jimmy & Agnes 

-> Alles wat voor ze binnenkomt wordt 100% besteed aan hun opbouw.

Deel dit bericht: