De familie rondom Jimmy en Agnes

Jimmy en Agnes en kinderen Patterson (18), Godwin (12), Yowasi (9), Merecy (6) en Briljant (4).
Niet op de foto: Oom Daniel († nov ’20) en zijn kleinzoon Alfred (9). Zij wonen al jaren met hen. 

Agnes (1981) is de zus van Joel. Ze groeiden samen op. Zoals vaker in Afrika kom ik ineens een verrassing tegen: Agnes is geen biologische zus maar biologisch gezien een nichtje van Joel. Voor Joel is zij gewoon zijn zus! Meer nog dan zijn eigen zussen. Ze zijn één familie, hebben dezelfde grootouders en zijn samen opgegroeid op dezelfde plek.
Agnes heeft nog twee zussen en geen broers. Ook daarom zag zij Joel als broer en haar vader hem als zoon. Voor Joel was de vader van Agnes, na het overlijden van zijn eigen vader, nog de enige vader die hij had. De mannelijke lijn is belangrijk in Uganda. Joel is de ‘opvolger’, de verantwoordelijke, uit beide gezinnen!

De opa van Agnes (en Joel)  is ooit met zijn kinderen in Maliba gaan wonen. Een plaatsje aan de voet van het Rwenzori gebergte in het westen van Oeganda. Hier is Agnes ook geboren en getogen.

Het gezin is zelfvoorzienend, leeft van hun land en zij hebben het niet breed. Alle kinderen gaan naar de basisschool, Agnes heeft de middelbare school tot klas x gevolgd. Verder leven zij voor onze begrippen arm. Ook voor Oegandese maatstaven zijn zij echter heel eenvoudige boeren. De familie heeft net voldoende en zij houden niks over. Het is een arme regio.
In 2019 overlijdt Agnes moeder. Haar vader is 77 jaar en gezond.

Jimmy (1975) groeit samen met zijn twee zussen op bij zijn ouders in Karusandara, vlakbij Mubutu. Niet heel ver bij Agnes vandaan trouwens. 
Jimmy’s vader komt uit Kasisi, een andere regio. In 1960 brak daar een stammenoorlog uit. In 1969 is hij met zijn vrouw gevlucht. De spoorlijn volgend vonden zij uiteindelijk een vruchtbare veilige plek bij Mubutu om een nieuw bestaan op te bouwen. 

Jimmy ging naar de basisschool en de middelbare school. Thuis hielp hij zijn vader op het land en nam het stuk land uiteindelijk over. 
Jimmy’s vader is in 1995 overleden en zijn moeder in 2007. 

Agnes en Jimmy trouwen in 2003. Zij gaan op het land van Jimmy’s vader wonen en gaan verder met de gewassen die daar verbouwd werden.

In 2004 wordt hun zoon Patterson geboren, nu op de middelbare school (senior 1),18 jaar.
Zes jaar later in 2010 volgt zoon Godwin, nu in groep 6 (primary 4), 11 jaar oud.
In 2012 zoon Yowasi, nu groep 4 (primary 2), 9 jaar oud.
En dan de meisjes: in 2015 Merecy, nu in groep 3 (primary 1), 6 jaar.
En Briljant komt in 2017 het gezin compleet maken, nu in de peuterklas (pre-primary school), 4 jaar oud.
Vijf mooie gezonde kinderen.

Agnes en Jimmy vinden onderwijs erg belangrijk en hopen dat hun kinderen het beter krijgen dan zij zelf. Veel van het land wat nu verloren is gegaan was het schoolgeld voor hun kinderen. De eucalyptusbomen bijvoorbeeld, een deel staat nog. 

Waar leefden zij van?

Jimmy en Agnes verbouwden fruit en groenten voor eigen gebruik en voor kleinschalige verkoop. Het was goede grond, 8 acre en zij hadden veel verschillende producten.

Bananen-, sinaasappel- en appelbomen, tomaten, uien, aardappel, kool, mais, cassave, bonen.

Tweehonderd kippen en tien geiten. De kippen en geiten dienen om te verkopen als er schoolgeld betaald moet worden. Een heel gebruikelijke manier daar. De dieren krijgen ook weer jongen dus het is een handig ‘systeem’ wat zo eeuwig kan doorgaan (als ‘de natuur’ het wil!).

De verkoop van bananen, appels en sinaasappels leverden hen zo’n 50,000,= ug shilling per week op. Hoeveel dat is? Als indicatie: daar kan je daar 3 kilo vlees van kopen. In euro’s is het: 12 euro per week.

Hier betaalden zij suiker, zout en ander eten van, kleding en eventuele medische kosten.

Er is ook een stuk eucalyptus bos wat hout opleverde voor studie van de kinderen of noodgevallen. Jimmy was tijdens de overstroming al teruggegaan om daar wat van te kappen. Een gevaarlijke actie met de nieuwe rivier. Bovendien zorgen die bomen er hopelijk in de toekomst voor dat de nieuwe rivier daar omheen blijft stromen en er iets van overeind blijft staan. Het regenseizoen begint in november dan wordt het spannend. Een deel van de bomen is meegesleurd.

Veel mensen konden altijd van hun gewassen mee eten. Joel kreeg heel vaak eten en Agnes vader is afhankelijk van hen, de broer van Jimmy’s vader, Daniel (76 jr), woonde al jaren bij hen met zijn kleinzoon Alfred (2012) van tien. De ouders van dit kind zijn al jaren niet meer gezien. Oom Daniel is op 13 november 2020 overleden. Jimmy en Agnes nemen de zorg voor Alfred er vanzelfsprekend bij. Ik zal voor zijn schoolgeld nu en ook later voor zijn middelbare school en studie zorg dragen. 

De oudste zoon van Joel, Macdan (13 jr) heeft 7 maanden bij hen gewoond. Door de lockdown vanwege Corona kon hij daar niet meer weg. Geen probleem natuurlijk; hij is voor hen als een eigen zoon. Zo maakte hij de overstroming en opvang in de school mee. 

En zo waren ze dan van de ene op de andere dag IDP’s, Internally Displaced People. Ze worden opgevangen in een school. Zien eruit als vluchtelingen, hebben alleen de kleding die ze aan hadden. Ze willen liever niet op de foto. Maar dit is wat het is. En ik zal het toch moeten laten zien. Ik ben blij met de foto waarop je Agnes ziet lachen, Macdan wil niet op de foto.:)

Een kerk heeft wat kleding gegeven maar er zijn meer mensen natuurlijk die hun huis en spullen kwijt zijn. Joel eet minder omdat hij geld voor jerrycans voor drinkwater en een was-emmer heeft gegeven. Ik heb zelf geld overgemaakt voor eten en nieuwe Identiteitskaarten. De overheid daar heeft een paar kookpotten gegeven.

Ineens waren zij ‘vluchtelingen’ in een opvangkamp waar te weinig eten is. Zo triest.

Ik vertelde Joel dat ik wilde proberen genoeg geld in te zamelen voor land. Jimmy en Agnes en de twee oude wijze mannen zijn er stil van en zijn oneindig dankbaar. Er was zicht op een nieuw begin. Uitzicht op weer zelf eten verbouwen. Hoop op schoolgeld kunnen betalen. Hoop op die droom dat hun kinderen het beter zullen hebben dan zij. Dat zij wel de Engelse taal goed zullen leren en gebruik kunnen maken van het internet.

Het is fantastisch dat het gelukt is!!! Ik ben heel ongelooflijk dankbaar dat ik dit heb kunnen doen met de hulp van zoveel lieve meelevende mensen hier in Nederland! 

Juli 2020:
“To the sponsors: I am gratefull for your energies immersed in bringing back joy and hope into the family of Jimmy and Agnes.

Unfortunately life seemed in despair but hope begins to restore with positive promises from your generous contributions.

We thank every giving hand and we pray for blessings upon each ones life.

Joel.

In Memoriam
Oom Daniel is 13 november 2020 overleden en begraven op Mukirania. Dit is een foto van 6 juli toen hij als dagloner nog wat werk had gevonden. Ook was hij nog actief betrokken bij het zoeken en onderhandelen van nieuw land. Een groot gemis voor de familie en zijn kleinzoon. (ook op de foto)
Alfred met Jimmy en Agnes
"We are so gratefull, she (Katelijne and sponsors) pulled heaven to earth!" said Agnes 28 juni
Jimmy en Agnes, 28 juni
De vijf kinderen, 28 juni
Dad Kule John
Save the Children brengt kleding en eten, 7 juli.
Agnes en Joel bij de school van het opvangkamp; 20 juli
Joel en Agnes
De hele familie met Joel; 20 juli
Agnes met haar kinderen; 20 juli
De vrouwen in het opvangkamp maken mandjes voor wat inkomsten
Jimmy met de lawyer op het land 29 juli
Op het land, 31 juli

De familie heeft geen geld vanuit Nederland meer nodig. Help je een kind naar school gaan?

Maak je ook iets over naar Bankrekeningnummer:
NL95 ASNB 0856 4750 17 
t.n.v. K. Zaalberg, o.v.v. scholing

-> Alles wat binnenkomt wordt 100% besteed aan het doel dat u aangeeft.