Agnes Ploegen met tekst

Deel dit bericht

Nieuwsbrief 2 Mukirania


Jimmy en Agnes. Oktober 2020.
Mukirania
Beste lezer, beste sponsor
Een brief vol met mooi nieuws!
Het heeft even geduurd omdat ik graag wat foto’s wilde kunnen bijvoegen van het werk op het land. Die heb ik inmiddels binnen.
Het zoeken naar land was een hele klus. Prijzen zijn omhoog geschoten sinds de overstromingen in de regio. Meer mensen zoeken een veilig stuk grond. Toen we op het punt stonden een stuk land te kopen kwam plots een familielid die haar grond tegen een normale prijs wilde verkopen aan Jimmy en Agnes. Een geschenk uit de hemel! Jimmy en Agnes kenden de grond en er werd nog op verbouwd; maïs en pinda’s. Het was verwaarloosd doordat deze vrouw ver weg woonde.
Op 5 augustus is het land gekocht en 3 weken later officieel ingeschreven bij de ‘land office’ van de gemeente. De overdracht vond plaats op het land zelf. Jimmy, Agnes, de verkoper, een buurman en nog een aantal getuigen hebben het contract getekend.
Wat zijn ze blij en dankbaar!!! Een heel blije en kleurrijke dag! Zie de foto’s op de laatste pagina.
Het land heeft inmiddels ook een naam gekregen: Mukirania.
Deze naam is een Lukonzo naam voor een nieuw geborene nadat er veel tegenslag is geweest (miskramen, overleden kindje) en er weer een nieuwe start is. Hij/zij brengt weer hoop en comfort en heelt psychologisch, fysiek en spiritueel. Ook een volwassene wordt soms zo genoemd na zware tegenslag. Een teken van heling, een nieuw begin en voorspoed. Dat zal dit stuk land zeker allemaal brengen! Een toepasselijke naam.
Het land zal in vele opzichten vruchtbaar zijn!

Financieel overzicht
28 augustus heb ik van Joel het financiële overzicht ontvangen.
Van Uganda Shilling naar Euro’s: grove schatting is delen door 4000.
Ontvangen Ugx24,542,411 is E 6100,-
Uitgaven Ugx 24,042,411 is E 5980,-
Nog te besteden Ugx 500,000 is E 120,-
In Nederland komt er af en toe nog een donatie binnen.
Daardoor nu 427,- euro op de rekening.
Totaal nog te besteden: E 547,- .
Jimmy en Agnes willen dit voor het bouwen van hun huis gebruiken.

Uitgaven gespecificeerd
Land 2,5 acre Ugx 23,000,000=
Lawyer/Notaris Ugx 700,000=
Inschrijving gemeente Ugx 50,000=
Transport Joel Ugx 200,000=
2 schoppen Ugx 40,000=
Getuigen Ugx 30,000=
Transactiekosten bank Ugx 22,411=
is E6100,- is E 5980,- is E 120,-

Hoe is het op dit moment?
De familie woont nog steeds in de school. Deze ligt op een half uur lopen van Mukirania. Ze werken keihard op het land. Hebben alle onkruid en gewassen eraf gehaald, met de hand geploegd en plantjes erin gezet. Maïs en zoete aardappel. Prachtig om te zien hoe snel dit is gegaan!
En nu hoge prioriteit voor het bouwen van een huis. Een muur die op het terrein stond hebben ze afgebroken, de stenen zijn nog bruikbaar. Ook gaan zij zelf stenen maken en zelf bouwen.

Voor drie volwassenen en zes kinderen een huis bouwen, 4 kamer woning uiteindelijk, is een hele klus. Te duur om te laten doen.
Het is de vraag hoe lang ze nog in de school kunnen blijven wonen.
De examenklassen zijn inmiddels begonnen. De rest van de school start in januari.

World Vision heeft vanwege financiële redenen alle steun terug getrokken helaas. De maandbetaling om te kunnen eten is gestopt voor alle families. Save the Children heeft gelukkig golfplaten gegeven voor de daken van toiletten. Ook aan de families die terug moeten en hun huis moeten herstellen.

Ook toilet en douche hebben hoge prioriteit voor Jimmy en Agnes. Met zoveel mensen kunnen ze niet buiten in het veld toiletteren. Om een goed stenen gebouwtje van twee kleine ruimtes te laten bouwen is er 650,- euro nodig. Een ruimte met een pit-latrin (betonnen bak met een gat erin) en een kale ruimte om met een emmer water te kunnen douchen. Er is ook een flexibele tap inbegrepen (zouden ze een tuinslang bedoelen?).

We hebben 550,- euro toegezegd gekregen. We komen 100 euro tekort. Zou je hieraan willen bijdrage of weet je mensen die nog graag willen helpen dan zou dat heel welkom zijn. In de bijlage een financieel overzicht hierover.
Mocht er geld over zijn voor het toilet gebouw dan zal dat aan de woning besteed worden.

Niemand anders in de regio van Jimmy en Agnes heeft de mogelijkheid gekregen opnieuw te kunnen starten. Het besef hoeveel geluk zij hebben is er nog dagelijks!
Wat een harde werkers! Foto’s zeggen meer dan duizend woorden. Daarom in de bijlage een aantal foto’s.
Ook wil ik je uitnodigen om naar de website te gaan. Daar vind je nog meer foto’s en in het laatste nieuws de meest recente ontwikkelingen. Niet meer wekelijks op dit moment maar zodra ik foto’s of nieuws heb zal ik het daar plaatsen.

Joel gaat begin november weer die kan op gaat. Dan is er zeker weer nieuws en nieuwe foto’s! Ik kijk er al naar uit!
Mocht je vragen hebben laat het mij dan weten. Hartelijke groet,
Katelijne Zaalberg
www.overstroming-afrika.nl
https://overstroming-afrika.nl/updates-van-joel/

Downloaden van de nieuwsbrief inclusief foto’s kan hier.

WIL JE DE FAMILIE VAN JIMMY & AGNES OOK HELPEN?

Maak je dan ook iets over naar Bankrekeningnummer:
NL95 ASNB 0856 4750 17 
t.n.v. K. Zaalberg, o.v.v. Jimmy & Agnes 

-> Alles wat voor ze binnenkomt wordt 100% besteed aan hun opbouw.

Deel dit bericht: