nieuwsbrief

Deel dit bericht

Nieuws-update Mei 2024

Nieuwsbrief Oeganda, UFaSu. Mei 2024

Lieve vrienden van Uganda Family Support, UFaSu.

Eindelijk, hier is de eerste nieuwsbrief van 2024.

We hebben niet stilgezeten, de tijd vliegt voorbij. In februari is het nieuwe schooljaar in Oeganda begonnen. Dat vraagt altijd extra aandacht en tijd zowel voor Joel daar als voor mij hier.

Ik ben echt heel erg blij met de enorme hoeveel tijd en energie die Joel in de kinderen stopt. Een aantal wonen ook bij hem en zijn gezin in hun kleine drie kamer woning.

De kinderen
Uganda Family Support heeft afgelopen jaar zes kinderen kunnen ondersteunen: twee kinderen op de basisschool, één op de middelbare school en drie met een beroepsopleiding (catering, tractor engineer, telefoon repair). Vijf kinderen zijn over en ze zijn blij met wat zij doen en willen graag verder. Benson heeft sinds kort zijn diploma ‘telephone and iPad repair’ gehaald en gaat aan het werk! Yeh!!! Heel veel dank uit de grond van ons hart: Bedankt namens de kinderen zelf, van Joel en van Joica en niet op de laatste plaats van mij!

Joel bezoekt de kinderen, ouders en scholen om te kijken wat er nodig is. Zo is Elisabeth bijvoorbeeld overgestapt naar een andere school. Joel houdt mij heel goed op de hoogte, overlegt alles. Ik hou hier contact met de sponsoren van de kinderen.

De meeste kinderen hebben een vaste sponsor. Daarnaast hebben we van een aantal mensen een maandelijkse bijdrage. Deze hebben we ook echt hard nodig om rond te komen. Naast schoolgeld hebben de kinderen bijvoorbeeld ook school en opleiding gerelateerde spullen nodig: schooltas, een multimeter, schort, werkschoenen, medische kosten, beddengoed, matras voor bordingschool e.d.  

Nieuwe kinderen Sheila en Monday

Sinds februari 2024 hebben wij twee nieuwe kinderen erbij gekregen, Sheila en Monday.

Sheila heeft altijd gedroomd om verpleegster te worden. Maar haar moeder had geen geld voor deze dure opleiding (€1500,- per jaar, de basisopleiding duurt 2 jaar). Moeder smeekte dochter een andere studie te doen maar Sheila besloot dan liever geen studie te doen. Ze was een jaar thuis, vooral op het land helpen, werk is er niet. Joel hoorde dit en vroeg mij of het mogelijk was dat wij Sheila konden helpen. Gelukkig hebben we er een sponsor bij gekregen dit jaar waardoor dit mogelijk was.

Monday is een triest verhaal wat regelmatig gebeurt. Vader wilde zijn zoon Monday laten studeren en heeft de helft van het 1e semester schoolgeld betaald. Dit heeft hij geleend bij een ‘loaner’, daar gaat dagelijks rente bovenop. Vader kan die rente betalen maar afbetalen en sparen voor de rest van het collegegeld lukt niet. Monday mocht nu geen toetsen maken. Het eerste semester moest eerst volledig betaald zijn. UFaSu heeft daarom twee weken geleden al het schoolgeld betaald zodat Monday het eerste semester kan afsluiten met de toetsen. Vader heeft nu dus ook geen schulden meer bij de loaner. Hoe nu verder?


Sponsoren gezocht
Om Monday verder te kunnen laten studeren hopen we het schoolgeld voor de verdere verpleegopleiding van Monday rond te krijgen.
Zou je sponsor van Monday willen worden? Misschien met anderen samen? Of zou je eenmalig of maandelijks een vaste bijdrage willen geven voor de verdere studie van Monday?
Wij zijn erg geholpen met maandelijkse bijdragen in het algemeen, een kind wat malaria heeft, schoenen nodig heeft voor school e.d. maar ook om op die manier een kind te kunnen ondersteunen die geen vaste sponsor heeft. Ook kleine bijdrages kunnen ons enorm helpen.


Stichting UFaSu
Ik wil graag het bedrijf Ten Hove Advice en Support B.V. noemen van wie we eind 2023 een heel mooi bedrag hebben mogen ontvangen. Bedankt Jaap voor het onder de aandacht brengen van UFaSu! En bedankt Ten Hove Advice en Support B.V. dat jullie kozen voor UFaSu als goede doel! Echt geweldig! Hiermee kan onze droom uitkomen. We gaan een stichting oprichten en daarmee een ANBI-beschikking regelen zodat we een officieel goed doel zijn en er belastingvrij gedoneerd kan worden. Het is veel werk maar we denken hierdoor wel nog meer kinderen te kunnen gaan helpen.

Ook hebben we met dit geld de laptop kunnen kopen die Benson voor zijn telefoon repair opleiding nodig had. De laptop is en blijft van UFaSu, wie weet komt het vaker van pas voor de kinderen.

Het hoofddoel van Uganda Family Support (UFaSu) is en blijft de scholing van de kinderen uit de Rwenzori regio die anders niet naar school kunnen en geen opleiding kunnen volgen. Scholing is wat een toekomst geeft aan de kinderen en hun familie. Naast basis- en middelbaar onderwijs zijn ook beroepsopleidingen belangrijk. Hiermee kunnen de jongvolwassenen een betere baan vinden. Zij kunnen straks hun familie helpen met scholing van de jongere kinderen. Joel zelf is daar een mooi voorbeeld van.

Er zijn kinderen die niet naar de basisschool gaan en nog meer kinderen die niet naar de middelbare school gaan. Maar beroepsopleidingen zijn al helemaal niet te betalen. Beroepsopleidingen zoals die van Benson, Ordan en Ritah kosten tussen de €700,- en €900,- per jaar, basis duurt 2 jaar. Dat is daar enorm veel geld. Verpleegkunde kost €1500,- per jaar. En dan nog de bijkomende kosten.

UFaSu Land 
Het land van UFaSu dat in maart 2023 gekocht is (NB: dit is niet van sponsorgeld!) gaat goed. De koffie en eucalyptus is geplant en groeit goed. Wij hebben er alle vertrouwen in.
Van de bijen hebben we al twee keer wat honing mogen nemen, 10 kasten, 7 liter honing. Dat is niet heel erg veel, dat kan beter maar voor ons is het ‘bij’ vangst. Het gaat ons om de bevruchting van de koffieplanten en daarmee een hogere opbrengst van koffie (nog drie jaar geduld). Ik heb wat honing mogen ontvangen om te proeven, heerlijk! Maar honing is geen exportproduct, we verkopen deze in Uganda en investeren dit weer in de bijen. Er is een smoker gekocht, een imkerpak is ook nog nodig. 


Joica Fashion
Voor Joica verkoop ik nog haar tassen, klein, groot, rond, slingers etc. Nieuw in 2024 waren de kleine ‘schattenzakjes’ voor kinderen, de lavendel oog-relax-zakjes en de brillenhoesjes. 

Nieuwe ideeën zijn altijd van harte welkom! Op bestelling maakt Joica alles op maat, wat je maar wil. In Oeganda heeft ze eigenlijk geen afzet. Het is erg moeilijk in Kampala met de vele kleermakers. Op dit moment zit ze drie maanden in het dorp, werkt ze op het land van henzelf en van UFaSu om op die manier eten te verbouwen voor henzelf, en hopelijk nog wat te verkopen. Ook Joel en Joica moeten de eindjes aan elkaar knopen.

Leesbrillen project
De mensen in het dorp zijn enorm blij met de tweedehands leesbrillen die ik af en toe opstuur! Dus mocht er nog een bril rondslingeren in huis, of ken je mensen die er een hebben. Ze zijn echt meer dan welkom!!!

Huidolie
Rina maakt in Nederland heerlijke lavendel, sinaasappel/mandarijn en eucalyptusolie voor de huid. De basis is biologische amandelolie. Hele zachte heerlijk ruikende olie! Deze verkoop ik en de opbrengst gaat naar UFaSu, naar de scholing en kleine medische kosten van de kinderen. De kosten zijn €4,50 voor 50 ml.

Jimmy en Agnes
Het is heel fijn dat ik hier maar één ding hoef te zeggen: het gaat hen goed! Er waren geiten gestolen maar ze kwamen daar zonder hulp weer uit. Zij zijn geheel zelfvoorzienend en zijn heel tevreden met wat zij nu hebben. Op het oude land staan, naast de rivier die er nog steeds is, nog wat eucalyptusbomen gelukkig. Laat de rivier zich rustig houden!!!

Lieve mensen, ik zal na de zomer weer een update sturen. Iets vaker, iets korter… 

Het is heel fijn om mensen die het zo moeilijk hebben om te overleven, perspectief te kunnen bieden. Ik word daar elke keer weer heel blij van. Ik hoop jullie ook!

En vergeet niet, met één euro kunnen we daar al veel doen! Zegt het voort!

Dank allemaal en een fijne zomer gewenst alvast!

Hartelijke groet, 
Katelijne en ook namens: Joel, Joica en alle kinderen (Benson, Ordan, Ritah, Alfred, Akamba, Elisabeth, Sheila en Monday)!

WIL JE DE FAMILIE VAN JIMMY & AGNES OOK HELPEN?

Maak je dan ook iets over naar Bankrekeningnummer:
NL95 ASNB 0856 4750 17 
t.n.v. K. Zaalberg, o.v.v. Jimmy & Agnes 

-> Alles wat voor ze binnenkomt wordt 100% besteed aan hun opbouw.

Deel dit bericht: